ARTIKEL BAHASA JAWA KULINER
GATOT
Elek Rupane Enak Rasane
Panganan asli saka tlatah Gunungkidul iki pancen
ngangeni kanggo piyayi sing remen karo masakan sing bahan dasare saka telo iki,
yen di delok saka rupane pancen ora nggambarake yen dharan iki ngemu rasa sing
khas lan marai kangen ana ing ati lan.
Di delok saka carane gawe pancen butuhake wektu sing lumayan suwe amarga
kudu ngliwati cara-cara lan karuntutane, ananging kabeh rekasane mau iso
kebayar lunas karo rasane gatot sing duweni cirri kha dhewe. Wektu dicokot
pancen rodo ulet nanging yen wis gathuk karo ilat duweni rasa sing maneka warna
saka legi, gurih, kecut, lan asin.
Saka warna lan bentuke gatot iku kalah apik karo
panganan khas saka daerah liya. Warna lan bentuke mau isa agawe mergo saka proses
olahane sing kudu di peme ana ing watu nganti thukul jamur ana ing sak ubenge
telo. Sabubare di peme kui mau bentuke gatot iso kacipta marga saka proses di
kungkumke banyu nganti warnane semburat ireng, yen wis nuwuhake warna ireng
pengolahan sateruse uga iso di terusake kayata dinei gula jawa ben rasane gatot
legi lan uga bumbu liyane. Wayah di sajekke ana ing wadah, biasane diwenehi
parutan kambil kanggo nambahake rasa gurih ana ing gatot.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar